Varilux 4D, kifejezetten az Ön igényei szerint

Varilux 4D, kifejezetten az Ön igényei szerint

Válasszon fejezeteink közül, vagy olvassa végig a cikket lefelé görgetve:

Miért a multifokális lencse a legjobb választás?

Miben más a 4D termékcsalád, mint a többi multifokális szemüveglencse?

A 4D-hez szükséges látásvizsgálat

Kinek ajánlott a 4D multifokális szemüveglencse?

Hogyan használjuk új 4D szemüvegünket?

Hogyan lehet Varilux 4D szemüvege?

Jelentkezzen be látásvizsgálatra


A multifokális lencsék szemüvegoptikai szempontból a 20. század legfontosabb termékeivé váltak. Honnan indult a történet?

1959-ben fejlesztették ki az első Varilux lencsét, amely az első olyan ígéretet adta a szemüvegviselőknek, hogy egyetlen szemüveggel minden távolságra láthatnak. Erre azért van szükség, mert 40 éves kor felett a szemlencse rugalmassága kezd eltűnni, így egyre kevésbé alkalmazkodik a közeli távolságokra: olvasás, tevékenység apró tárgyakkal, speciális tevékenységek (kozmetika, manikűr, stb).

A szemüvegesek igényei sok szempontból különböztek az ’50-es, ’60-as években a mai elvárásoktól, hiszen számítógépes munkáról, mobiltelefon használatról nem beszélhetünk ekkor, így azonban az első multifokális lencsék sem hasonlíthatóak össze a mai prémium termékekkel.

Ahogy fejlődött a hétköznapi technológia, úgy érkeztek meg az újítások is a Varilux szemüveglencséknél, míg végül eljutottunk a legmagasabb minőséget képviselő 4D termékcsaládhoz.

Néhány “beépített” fejlesztés, melyek az Ön látását szolgálják:

  • Fény hullámfront alapján tervezett multifokális design
  • A két lencse (jobb/bal) együtt készül, a vizsgálatok által meghatározott adatok alapján
  • Olvasási testtartás figyelembe vétele már a gyártás előtt
  • Tökéletes olvasási komfort rosszabb megvilágítás esetén is

Miért a multifokális lencse a legjobb választás?

Ahogy a bevezetőben írtuk, az ígéret mindig is azonos volt: egyetlen szemüveggel minden távolságra. Ezt mindegyik multifokális lencse tudja, mégis a különböző termékek között jelentős különbségek fedezhetőek fel. Mi, a Pótor Optikában abban hiszünk, hogy ha a szem a legfontosabb érzékszervünk, akkor a legnagyobb mértékű támogatást szükséges biztosítani, azaz olyan megoldásokat kell beépíteni a szemüvegbe, amelyek nem hátráltatják a mindennapi tevékenységeket, hanem a lehető legnagyobb kényelmet biztosítják.

Miben más a 4D termékcsalád, mint a többi multifokális szemüveglencse?

A 4D termékeknél már az előzetes megbeszélésnél speciális illesztési lépések készülnek. Ha rendelkezésre áll a kiválasztott szemüvegkeret, akkor a Visioffice digitális illesztőrendszer segítségével meghatározzuk a szemüveg kitekintési pontjait, hogyan tekint ki a páciens a szemüvegkeretből, mennyire mozdítja a fejét a periférián található személyekre-tárgyakra tekintve?

Ez az illesztési folyamat 0.1 mm pontosságú, amely a lehető legnagyobb precizitást biztosítja az illesztési folyamatban. Ezen felül természetesen más tevékenységeket is vizsgálni kell, amely már a lencse design-t fogja meghatározni. Egy alkalmazás segítségével meg kell határozni milyen testtartás-fejmozgási pozíciókat, annak érdekében, hogy a lehető legszélesebb látóteret, és a lehető legkényelmesebben kialakított progressziós zónát biztosítsuk.

Tehát a 4D lencsecsalád rendelése előtt 7 különböző értéket határozunk meg: szemtávolság, pupilla magasság a keret aljától, szemüvegkeret dőlésszöge, szemüvegkeret középrészének íveltsége, cornea-szemüveglencse távolság (mennyire van messze a lencse a szemünktől, a kiválasztott keretben?), felmozgási kvóciens és testtartási index. Ezeknél a méréseknél nem beszélünk dioptriáról, kizárólag a szem-szemüvegkeret kapcsolatról. Összehasonlításként: a korábbi multifokális lencsék esetén nem 7, hanem 2 előzetes mérési értékről beszélünk.

A 4D-hez szükséges látásvizsgálat

A jó szemüveg alapja a tökéletes látásvizsgálat, azaz olyan receptértéket kell meghatározni, ami garantáltan éles látást biztosít. Ehhez azonban szükséges beszélni arról, miként zajlott a látásvizsgálat korábban.

A látásvizsgálatok szubjektív szakaszában próbalencsékkel próbálták meghatározni az éles látást biztosító receptértéket, és mivel sem a gyártástechnológia, sem a próbalencsék kezelése nem tette lehetővé a legnagyobb pontosság elérését, ezért 0.25 (1/4) dioptriánként határozták meg a vizsgálat léptékeit.

Ma a Pótor Optikában, egyedülálló módon 0.01 (1/100) dioptria pontosságot tesz lehetővé legújabb vizsgálati protokollunk. Ez a vizsgálati protokoll az országban csak néhány helyen érhető el, ezért büszkén viseljük a Varilux Nagykövet címünket is, melyet azok az optikai szaküzletek tehetnek meg, akik a legmagasabb vizsgálati, értékesítési és szakmai fejlődést tudják magukénak.

4D szemüveglencse esetén teljes vizsgálati folyamatot hajtunk végre érintésmentesen: szemének 1500 pontján határozzuk meg a receptértéket, másfél perc alatt, cornea vastagság mérés, szemnyomás mérés, cornea topográfia, szürkehályog szűrés, automatizált összefüggés mérés a pupillaátmérő és a refrakciós érték vonatkozásában, törőközegek aberrációjának vizsgálata. Mindezt 90 másodperc alatt végezzük el, és ezután következik a szubjektív vizsgálat, 0.01 dioptria pontossággal.

Kinek ajánlott a 4D multifokális szemüveglencse?

Egyértelműen a presbyopia támogatására, azaz amikor 40 év felett a szemlencse rugalmassága miatt kevésbé kényelmes a közelre tekintvés, vagy esetleg kifejezetten kihívás a karnyújtásnyi távolságon belüli munkavégzés (számítógép, olvasás, speciális tevékenységek).

Fontos, hogy Önnek a legmagasabb kategóriára van szüksége, mivel a legfontosabb érzékszervének a legnagyobb támogatást kell biztosítani, ugyanakkor viszont azt szeretné, hogy új szemüvege dolgozzon Önért, ne pedig fordítva. A 4D lencsék minden apró részletét úgy készítik el, hogy a legtökéletesebb látásélményt nyújtsa Önnek.

Hogyan használjuk új 4D szemüvegünket?

A válasz nagyon egyszerű: úgy, mintha nem is viselnénk szemüveget! Nincs szükség “beigazító” mozgást végezni olvasáskor vagy számítógépes munkavégzéskor. Ezzel a szemüveg használata határozottan kényelmesebb, mint bármelyik másik multifokális szemüveg esetén.

Hogyan lehet Varilux 4D szemüvege?

Jelentkezzen be hozzánk vizsgálatra, engedjen segíteni választani gazdag szemüvegkeret kínálatunkból, és megközelítőleg egy hét múlva jelentkezünk az elkészült szemüveg hírével.