Gyerekszemészet a 21. század eszközeivel

Gyerekszemészet a 21. század eszközeivel

Amikor szemészorvosi vizsgálatról esik szó, sok ember számára valami misztikus kép alakul ki egy sötét szobáról, ahol a gyerek fejére feltesznek egy próbakeretet, abban lencséket cserélgetnek, a végén kialakul egy diagnózis, kell-e szemüveg, vagy sem. Eközben a gyerek meg van illetődve, nem tudja mi a helyes válasz, és nem biztos abban sem, hogy megfelelően lát-e?

Ezzel szemben a Pótor Optikában egy teljesen új megközelítést alkalmazunk, ami Magyarországon csak néhány helyen érhető el. Mit is jelent az Eyeviz vizsgálat?

Az Eyeviz vizsgálat határozottan kényelmesebb és kellemesebb a gyereknek

Az Eyeviz egy kijelző. Ez már önmagában is nagy segítség a gyermeknek, hiszen a mai generációk elég sok időt töltenek a képernyő előtt.

A vizsgálat során tulajdonképpen a gyereknek “játszani” kell a képernyővel, apróbb feladatokat kell megoldani, és eközben az eszköz követi a szem mozgását, majd a végén egy eredményt ad. Ez az eredmény kétféle lehet: szükséges-e további, komolyabb diagnosztizáló vizsgálat, avagy sem?

A játék közben az Eyeviz a szem több funkcióját képes megállapítani:

  • Látásélesség ellenőrzés
  • Olvasási készség ellenőrzés
  • Kancsalsági vizsgálat
  • Kontrasztérzékenység vizsgálat
  • Két szemes látás teszt
  • 3D látás teszt
  • Színlátás teszt

Az Eyeviz vizsgálat során a szem követésének segítségével állapítjuk meg az eredményt, azaz a gyereknek csak a képernyőn megjelenő szöveget, ábrát kell felismerni, minden mást az Eyeviz a szemek követésével teljesít!

Mindeközben olyan eredményekre derül fény, hogy mennyire képes a gyermek a látásélességet előállítani, mennyire fárasztja le az akár egész napos “kütyüzés”, mobiltelefon, táblagéphasználat. Mennyire dolgozik együtt a két szem, és mennyire képes fáradtság nélkül értékelhető képet előállítani.

A vizsgálat során fontos a kommunikáció, ezért a gyermek számára érthetően magyarázzuk el a feladatot

Mikor kell szemészetre vinni a gyereket?

Általános szabály, hogy minden egyes évben szükséges a vizsgálat, továbbá, ha olyan tüneteket tapasztal, mint például a korai fáradtság, sortévesztés, szótévesztés, sor ugrás, fejfájás, szem szúrás (idegentest) érzés, szociális távolságtartás, panasz a tábla távolságára, TV közelről nézése.

Miért a Pótor Optikába látogassanak el?

Nyíregyháza egyetlen optikai szaküzlete, ahol szemész szakorvosi vizsgálat áll rendelkezésre, 7 az 1-ben szemvizsgáló computerrel, és játékos “kütyü” vizsgálattal, kifejezetten a gyermekek részére kialakítva, gazdag szemüvegkeret választékkal, és hatékony utánkövetési rendszerrel. Mi nem csak megvizsgáljuk gyermekét, hanem egy ponton találkozik dr. Pótor Ágnes szemész, a páciens, és az elkészült szemüveg, így a későbbi vizsgálatokhoz nem kell különböző papírokat hozni-vinni, látjuk hogyan használja a gyermek a szemüveget, és azt is mikor kell visszatérni a következő ellenőrzésre.

Várunk minden kisiskolás gyereket, 6-12 éves kor között egy kis kütyüzésre 🙂