Mit tehetek a szemüveg párásodása ellen?

Mit tehetek a szemüveg párásodása ellen?

Korábbi szemüvegem vízlepergetőként lett értékesítve, akkor engem most átvertek, vagy van valami, amit tudnom kell?

Amikor a szemüveglencse párásodik, akkor a levegőben található víz kicsapódik a felületére, jelentős hőmérséklet különbség esetén.

A szemüveglencsék prémium tükröződésmentesítő felületkezelései rendkívül simák, úgy is lehet mondani, hogy csúszós felületűek. Az ilyen felületen a víz apró gömbök formájában jelenik meg, ez az a zavaró párásodás, ami ellen minden szemüvegviselő küzd.

Tehát ha egy szemüveglencse vízlepergető tulajdonságú, akkor ugyanúgy fog párásodni, mintha semmilyen felületkezelés nem lenne rajta….sőt még jobban is, mindjárt elmondjuk miért.

How to stop glasses from fogging up: a guide for the post-COVID classroom -  Screening for Schools
A páramentes szemüvegek elérhetőek a Pótor Optikában

Annak érdekében, hogy lencséje ellenállóbb legyen a párásodással szemben, a felületet hidrofób (víztaszító) tulajdonságról hidrofillé (víz vonzóvá) kell tenni.

Erre két lehetőség létezik: Az Essilor Optifog felületkezelése az egyetlen olyan réteg, amely hidrofil tulajdonságú, a lencséhez adott “okos” törlőkendővel pedig a rárakódott vízréteget tudjuk “elvékonyítani”, ezáltal a lencse sokkal jobban átláthatóvá válik.

Garantált páramentesség az Optifog lencsékkel

A másik lehetőség az utólagos páramentesítő spray. Míg előbbi megoldásunk szinte állandó védelmet garantál a párásodás ellen, addig a spray inkább egy-egy rövidebb időszakra teszi páramentessé a lencséket.

A választás nem lesz egyszerű, mert a prémium tükröződésmentesítő rétegek:

  • Kiválóan tisztíthatóak (csúszós felületük miatt)
  • Egyáltalán nem csillognak
  • Párásodnak

A páramentes felületkezelés pedig:

  • Nehezebben tisztítható
  • Garantáltan ellenáll a párásodásnak

Mivel a felület simasága biztosítja a könnyű tisztíthatóságot, ezért figyelhető meg az a jelenség, hogy egy teljesen réteg nélküli (ilyet amúgy nem javaslunk) szemüveglencse kevésbé párásodik, mint a prémium felületkezeléssel ellátott termék. Ennek oka, hogy az egyszerű lencsén jobban szétterül a vízpára, mint a vízlepergető hatású prémium terméken. Ennek ellenére a kényelem miatt javasoljuk a minél magasabb minőségű tükröződésmentesítéseket.

Hogyan működik a páramentes lencse?

Ahogy fentebb írtuk, szükséges egy hidrofil felület. Ennek hatására a lencse felületén a víz nem töredezik szét, nem áll össze apró gömbökké. Ezután már csak annyi a dolgzunk, hogy a lencséhez kapott “okos” törlőkendővel áttöröljük a lencséket a reggeli szappanos mosás után. Ezt a mosást minden szemüveg esetén javasoljuk, annak érdekében, hogy mindig tiszta legyen szemüvege. Ezután megkapja a smart-textil-től azt az anyagot a lencse, amelynek hatására az összefüggő vízfilm vékony, homogén “réteget” képez, így hiába párásodik be a lencse (mert be fog), az Önt egyáltalán nem zavarja.

A lencsék tesztelése során akár 50 Celsius fok különbséget is mértek, és kiválóan teljesítettek -20 fokról +30 fokra belépve. Ez egyébként teljesen életszerű, hiszen egy komolyabb fagyos téli estén, a pékségbe betérő vásárló is ugyanezt a különbséget éli át.

Annak érdekében, hogy új szemüvege tökéletes legyen, javaslunk egy 7 az 1-ben okos látásvizsgálatot, amely kizárólag a Pótor Optikában érhető el, és ezután egy szakértő termékajánlás keretében bemutatjuk Önnek milyen lehetőségek állnak rendelkezésére. Kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot