Milyen napszemüveget válasszak?

Milyen napszemüveget válasszak?

Ma már nem meglepő, hogy nyáron mindenhol próbálják felhívni a figyelmet az UV sugárzás veszélyeire. De a napszemüveg valóban csak egy eszköz a káros UV fény ellen, vagy ennél több?

A napszemüvegeket (illetve annak kezdetleges megoldásait) már az ókori rómaiak is használták, mégis leginkább a 20. század második felében kezdte meg hódító útját.

A legismertebb típus a Ray-Ban Aviator, amelyet a második világháborúban harcoló repülőgép pilóták részére fejlesztették, az erős UV sugárzás okozta vakítás és fejfájás tüneteinek csökkentésére.

optika nyíregyháza

Ma a napszemüveg iparág egy egészen komoly számokkal bíró terület, ennek egyik legfontosabb jele, hogy a legnagyobb gyártók divatházakkal szerződnek, hogy gyárthassák kollekciójukat.

Leginkább két olasz cég uralja a piacot, a Luxottica és a Safilo, de az amerikai Maui Jim és számos egyéb európai gyártó is kínál divatos napszemüvegeket.

Mire alkalmas egy napszemüveg 2020-ban?

Azon túl, hogy védjük magunkat az UV sugárzás ellen, talán a másik fontos jellemzője egy jó napszemüvegnek, hogy optikai lencsével rendelkezik. Ha nem optikai lencsével készült, akkor egy vékony műanyag lemez szolgál a szűrésre, ez a megoldás azonban nem a legjobb: a lemez deformálódik, torzíthat, rontja a látott képet és mellé még fejfájást is okozhat.

Egyes napszemüvegek polarizált lencséket tartalmaznak, ezek a lencsék jelentősen csökkentik a csillogást. A polarizáció elvén működő napszemüvegek kiválóak téli és nyári tevékenységekhez, síeléshez, vízparti aktivitásokhoz: horgászat, fürdőzés, szörfözés, de rendkívül előnyösek autóvezetéshez is.

Optika nyíregyháza
A polarizált lencsék a csillogáscsökkentés mellett kiemelik a színeket is

Ha divatosabb külsőt szeretnénk, választhatunk átmenetes színezéssel készült napszemüveget is, amelynek lencséje alul kevésbé színezett. Időről időre kerül reflektorfénybe ez a megoldás, függően az aktuális divattól.

Optika nyíregyháza

Ha dioptriás napszemüvegre van szükségünk, akkor sincs akadálya a divatos külsőnek: üzletünkben kapható napszemüvegeink nagy része cserélhető lencsés, így dioptriás lencsét (akár multifokális kivitelben is) tudunk illeszteni benne.